Deschiderea solemnă a Anului „Cardinal Iuliu Hossu” are loc săptămâna aceasta

Protopopiatul Greco-Catolic Zalău, alături de Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău, organizează deschiderea solemnă a Anului „Cardinal Iuliu Hossu”. Evenimentul, ce va avea loc duminică, 6 aprilie, marchează începutul unei serii de manifestări dedicate personalității și moștenirii spirituale a primului cardinal român.

În cadrul acestuia va fi regăsită prezentarea acțiunii „Pe urmele episcopului Iuliu Hossu în Sălaj”, o incursiune în locurile semnificative ale activității pastorale din județ. Mai mult, evenimentul cuprinde și lansarea volumului „Greco-catolici dincolo de Cortina de Fier. Vasile Bărbat în vâltoarea secolului XX”. Acesta este semnat de dr. Laura Stanciu de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Manifestarea, ce va avea loc începând cu ora 14, în Sala Transilvania din Zalău, va fi moderată de dr. Marin Pop, istoric la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Evenimentul face parte dintr-un program amplu de comemorare și redescoperire a personalității Cardinalului Iuliu Hossu, figură marcantă a istoriei naționale și simbol al credinței și rezistenței în fața regimului comunist.

Toți sălăjenii interesați să devină parte a acestui eveniment aparte sunt invitați să participe în cadrul acestei sesiuni de deschidere solemnă pentru celebrarea moștenirii culturale și spirituale a Cardinalului Iuliu Hossu.

Despre Iuliu Hossu

Iuliu Hossu (1885-1970) a fost episcop greco-catolic român, primul cardinal român și o figură centrală în istoria Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Este cunoscut mai ales pentru rolul său în Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, fiind cel care a citit Declarația de Unire a Transilvaniei cu România la Alba Iulia.

Viața și activitatea primului cardinalului român

S-a născut la Milașul Mare, în prezent Milaș, județul Bistrița-Năsăud, la 30 ianuarie 1885. A studiat la Roma, unde a obținut doctoratul în filosofie și teologie. Mai mult, în anul 1917, la doar 32 de ani, a fost numit episcop de Gherla, Armenopoli, Szamos-Ujvár, ulterio devenită Episcopia de Cluj-Gherla.
A fost unul dintre liderii Unirii, având un rol esențial în mobilizarea românilor transilvăneni. De asemenea, după instaurarea regimului comunist, Biserica Greco-Catolică a fost interzisă în 1948. Hossu a fost arestat și închis la Sighet, Căldărușani și alte locuri de detenție. Totodată, Iuliu Hossu a fost desenat cardinal în secret. Papa Paul al VI-lea l-a făcut cardinal in pectore (în secret) în 1969, pentru a-l proteja de regimul comunist. Distincția a fost anunțată oficial după moartea sa.

Moartea și recunoașterea

A murit în 1970, în domiciliu forțat la Mănăstirea Căldărușani. A fost beatificat de Papa Francisc la Blaj, pe 2 iunie 2019, împreună cu alți șase episcopi greco-catolici martiri ai regimului comunist.

Deviza primului cardinal român era: Credința noastră este viața noastră”, un principiu care l-a ghidat în fața persecuțiilor. Iuliu Hossu rămâne un simbol al unității naționale, credinței și rezistenței în fața represiunii comuniste.

Leave a Comment